UPDATE 30 mai 2011: am inceput exportul catre Germania. Sa ne sooga Kina. In ultimele 24 de luni, preturile la cele 400 componente moto made in china pe care le urmarim constant au crescut cu 238%, in medie . Producatorul roman a reintrat deja in cartzi.

Expansiunea economiei chineze a fost un soc- deseori fatal- pentru multe biznisuri capitaliste. Au stat astia nopti intregi sa caute explicatii. Sa priceapa pretul. Pentru k aici a fost problema: pretul. The China Price. S-au scris carti, articole, referate si alte mizerii. CNN a alergat foarte des p-acolo (in china adica) incercand sa-i dea somerului american de la fabrica de confectii John&Son, proaspat inchisa de buticul de la colt Iping&Ipong, un sentiment de...ceva (n-am zis ce k iar imi aduc aminte de celebre "relatari nepartizane" semnate CNN si ma enervez)
In fine, asta a folosit si romanului pana la urma. Si pana la un punct. Efortul de contracarare a dus la multe miscari economice din care am mai ciugulit si noi una-alta (poza). Explicatia n-o are nimeni inca, referitor la the china price, dar ne sare des mousu de emotzie k am gasit nush ce kkt pe ibei care costa 1 dolar si la coltz e 4. Si te agitzi, tremuri 2 saptamani pana vine, povestesti la tot orasu' ce destept ai fost si cum ai economisit 3 dolari...Vine aia, merge o vreme- ce-o fi ea, si crapa. Pt 1 dolar nu mai stai sa te certi cu kinezu care si stie engleza bine rau. E o diferentza intre 3 si 1 dolar. Accepti pierderea si taci. Uneori merge. Mi-e greu sa descriu thrill-ul si pasiunea din viatza unui om care a dezvoltat un hobby din a cumpara online cel mai ieftin pix cu ceas produs, furat sau vandut in/din china. Apar destul de des diverse piese moto pe honda sau kawasaki pe care scrie mare made in china. Pana
acum, n-am observat sau auzit de o diferentza de calitate. Dar asta nu se aplica atunci cand din 8 produse chinezesti cvasi-asemanatoare, tu-l iei din ibei pe cel mai ieftin. Atat de ridicol de ieftin incat e clar k numai plasticul sau fierul din el valoreaza mai mult. OUPS. ASTA e cheia. Costul de productie. Aici au leshinat pe laptopurile lor, de epuizare, mari specialisti in economie.

ETEEE, LU ALA I SE RUPE. PUNCT. China de condusa de o gaska de vreo 200 de oameni, care vor-si au reusit- sa se imbogatzeasca foarte repede. Pentru ei, costul materialelor nu conteaza. Pixul ala de 1 dolar a costat asa: 0,6 dolari materiale, 0,1 dolari curent electric, 0,1 dolari salarii, and so on. Aiurea ma. Il doare la Nolan pe ala k materialele au fost 0,6 dolari. Nu-s ale lui. Sunt carbunele, fierul, lemnul poporului. I se rupe lu ala k peste 300 de ani China nu va mai avea rezerve naturale deloc. El o sa fie mort atunci. Si iote cum l-a costat 1 dolar s-o fabrice, a vandut-o cu un dolar si are profit 0,75 dolari. (cam mult pe salarii, da-i draq, s-au smecherit, ia k luna viitoare le mai tai...)
Nu e treaba mea. Mi-e groaza insa ce va face peste 300 de ani o populatie de x miliarde trezindu-se k traieste intr-o tara fara petrol, fara gaze, fara carbune, fara lemn, fara otzel.

K americanu sau japonezu, temporar, si-o merita, e clar. Nu Electronica Industriala, Mobra, Dacia sau Arctic s-au bulucit sa-i invete pe chinezi sa fabrice orice.